Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tervezz előre (hónapot)!

Az "anya-egyensúly programban" elkezdtünk szervezni, tervezni. Eljutottunk odáig, hogy megterveztük az évünket, akkor most 3. lépésként szűkítsük a kört, tervezzük meg a hónapot!

anya-egyensúly program

Fotó: pixabay

3. pont: Tervezd meg a következő HÓNAPOT!

Ha jól csináltad az előző pontot és szépen nagyvonalakban megtervezted az éveteket, akkor az egy jó mankó lesz most a havi tervezésnél. Mivel lassan május végére érünk, ideje megtervezni a júniusunkat!

Elő hát a júniusi asztali/fali naptárat!

Először is hangold össze az éves terveiddel, terveitekkel. Írj át mindent, ami ebben a hónapban fog következni (szüli-, névnapok; szabadnapok; nyaralás; stb.).

Következő lépésként én mindig beirogatok magamnak határidőket, pl.: számlákat befizetni 10-ig; közművek diktálása, stb.

Ezután egyeztetek férjemmel, hogy neki mi az ami fix ebben a hónapban.

Ha ez is megvan, jöhet a háztartás! Vagyis ez lesz az első pont, ahol elkezdjük a házvezetést is tudatosan tervezni, hogy megkönnyítsük saját munkánkat. Ehhez gondold át, eddig hogy csináltad és mi az amin változtatni szeretnél, mert semmiképpen nem jó. Én pl. a szezonális házkörüli tennivalókat nagyon el tudom hanyagolni, így innentől ezt is jó nagy piros betűkkel bevésem majd a havi tervezőmbe és szabok neki határidőt!

Például most bekerült, hogy:

  • gyerekek nyári ruhatárát átnézni, kinőtteket elrakni, ha kell újakat vásárolni
  • saját nyári ruhatárat átnézni
  • téli, átmeneti kabátokat, dzsekiket elmosni, elrakni
  • homokozót rendbetenni, új homokot venni bele, fedelét rendbeszedetni
  • ablakokat, ajtókat megtakarítani (amíg nincs dögmeleg, mert ezeket nyáron úgy sem lehet!)
  • stb.

Jó, ha mindhez írsz egy határidőt, hogy lebegjen csak a szemed előtt! ;)

A havi tervezésnél átgondolom azt is, hogy mik legyenek a hétvégi programok. Már régen kiléptem az otthonról örökölt: szombaton mosunk-takarítunk, vasárnap főzünk-eszünk ördögi körből és elhatároztam, hogy bizony én ezt nem vagyok hajlandó csinálni. Így általában a hétvége kirándulásról, közös családi időtöltésről szól. Ehhez vagy pénteken főzök előre, vagy rendelem a kaját, vagy "majd eszünk, amit találunk" alapon indulunk el. Véleményem szerint a gyerekeknek nem az lesz a fontos, hogy megkapták-e minden vasárnap délben a szokásos húsleves-rántott hús adagjukat, hanem az, hogy élményeket gyűjtöttek! Családi élményeket!

Így a hétvégéket is megtervezem előre. Összeírom mikor hová lehetne elmenni és itt nem kell mindig a drága, fizetős dolgokra gondolni. Lehet, hogy csak a város másik végén lévő nagyobb játszótérre megyünk el szombaton délelőtt. De fontos, hogy legyenek A és B tervek jó idő és eső esetére is.

Miután ezek is bekerültek a naptárba egyeztetek a család többi tagjával!

A 20 pontos "anya-egyensúly program" eddigi írásait IDE kattintva találod!

Tarts velem a továbbiakban is, írd meg véleményedet, tapasztalatodat kommentben, ha tetszik add tovább! ;)

Jó tervezgetést!

0 Tovább

Tervezz előre! (évet)

Tegnap megírtam Nektek nagy elhatározásomat, hogy belevágok egy "anya-egyensúly programba", amit magam alakítok ki. Elterveztem 20 pontba szedve, min kell változtatnom, hogy összeszedett családanya legyek, aki képes igazgatni a pereputtyát.

Megírtam, mi az első és legfontosabb lépés és bizony el is kezdtem gyakorolni azt! Felszívtam magam reggel, mosolyogva keltem fel és elhatároztam a mai naptól nem tudnak kizökkenteni önbizalmamból!!! Sem a kritizáló nagyszülők, akik úgy látják zsarnok vagyok a gyerekekkel, mert nem ehetnek este 9-kor gumicukrot; sem a lenéző játszótéri anyuka, aki biztos hülyének néz, amiért a homokozás után lefertőtlenítem a gyerek kezét; sem a bolti eladó, aki mindig furán néz, ha felbontom vásárlás közben a túrórudit (amit persze kifizetek!); sem az óvónéni, aki szerint délben is mehetnék a nagyobbért, ha a kicsivel úgy is otthon vagyok; sem a reklámokban kisminkelve mosolygó anyuka, akinek mindig jókedvűen ébred a gyereke...

Kezdd el Te is! Olvasd ITT el a tegnapi bejegyzést, ha kell minden egyes nap, amikor egy kicsit lehangolódsz! Bízz Magadban!

Ezek után már könnyebben lépünk át a következő pontra (pontokra), amikben elkezdjük összeszedni magunkat. Igen, többes számban beszélek, mert én is most kezdem el. A 20 pontot csak összeírtam eddig, de most kezdem a kivitelezést én is. ;)

2. pont: Tervezz előre: ÉVET!

Több pont lesz most egymás után, ami a tervezésről szól és én logikailag a nagyobbtól haladok a kisebb felé. Tehát először megtervezzük az évet, utána a hónapot, a hetet...

Mire van szükséged ehhez?

Egy üres füzetre, egy naptárra, vagy egy mobilapplikációra. Ki mit szeret használni, tapasztald ki Neked melyik a megfelelő! Van aki ezek kombinációját használja, én is szeretek naptárba is írogatni, de mobilappot is használok. Jó lehet a sima google naptár is, vagy ha outlookot használsz, az is megfelel.

Bár elsőre (mivel sok lesz a javítgatás, áthúzogatás - saját tapasztalatból mondom) a legjobb egy üres füzet!

anya-egyensúly program

Fotó forrása: pixabay

Szóval elő a füzettel és írd fel: TERVEK AZ ÉVRE!

(Tudom, hogy már év közben vagyunk, de a tervezést elkezdeni sosem késő...Mire jön a következő év, már jócskán belejövünk és január elején profi tervet fogunk készíteni a jövő évre! :))

Következő lépésként gondold át, mik a fix időpontok az életetekben és kezd el felirogatni őket, összevissza, ahogy jönnek!

  • ovi/iskolaszünet (mikortól-meddig tart)
  • évzárók, évnyitók
  • nyaralás
  • családi ünnepek (névnapok, születésnapok, évfordulók)
  • stb.

Ezek mellé pontokban írhatod fel, amiket már jó előre tudsz (pl. mikor hol lesznek a nyáron a gyerekek /táborok, nagyik/; melyik születésnapot hol-mikor-kivel ünneplitek; stb.), de írd fel azt is, ha kérdéses pont van ezekkel kapcsolatban (pl. ha nem tudod még mikor melyik nagyira tudod bízni a kicsiket). Jelöld meg azokat külön, amiket meg kell beszélned mással is! Apával-gyerekekkel-nagyikkal-ovónénivel..

Ha ezzel készen vagy, tedd őket időrendbe és véglegesítsd a naptárban, amit választottál. Én beírtam a telefonomba, ahol google naptárat használok, a fontosakhoz külön értesítést állítottam be előre is és aznapra is. De beírtam őket a konyhapulton lévő asztali naptárunkba is, hogy minden nap szem előtt legyen. (Később fontos lesz ez a heti tervezésnél!)

Fontos, hogy kérdezd meg a család többi tagját is, mit tudnak már előre az évükről! Apa mikor lesz esetleg távol (nálunk van, hogy 24 órás ügyeletben van, de lehet olyan, hogy külföldre megy, stb.), a gyerekek kihez vannak például meghívva szülinapi zsúrra, a nagyik mikor érnek rá unokázni, stb... Ezeket is írd be magadnak!

Következő lépésként kezdj egy új üres lapot és írd össze mit szeretnél még idén. Itt most azokra a dolgokra gondolok, aminek nincs fix időpontja, de mindenképpen szeretnéd ebben az évben megvalósítani, például:

  • festés
  • lecserélni a konyhabútort
  • visszamenni dolgozni
  • tanfolyamra menni
  • beiratni a gyereket lovasoktatásra
  • blablabla...akármi jöhet, mint egy bakancslistában! Amit már régóta tervezel, szervezel... Ezeket ne tartsd soha magadban, különben csak egy elveszett gondolat marad! ÍRD le! Így szemed előtt fog lebegni. Ha megvagy a felsorolással, nagyjából helyezd el őket időben. Nagyjából! Nem kell, hogy pontosan beírd, hogy szeptember 17-én munkába állok újra. Hanem írd azt, hogy nyár vége, ősz eleje...

Ezekről szintén kérdezd meg a család többi tagját is, legalább tisztában leszel azzal is, ki mire vágyik! ;)

Utolsó lépésként pedig vedd elő a közműves/biztosításos/bankos/hiteles stb. papírjaitokat! Tudom ez már olyan nemakarom kategória...nekem is az volt...De miután szépen rendbetettem őket egy külön mappában és végre átlátom a káoszt bennük, büszke vagyok magamra! :) Szóval, ha eddig nem voltak rendbeszedve, itt az ideje, hogy megtedd ezt a lépést is!

Miért fontos ez? Mert ezeket is bele tudod írni az éves tervbe és a saját magad életét könnyíted meg vele, ha május 20-án (vagy előtte egy hónappal) jelez a telefonod, hogy: adóbevallás; vagy az autóbiztosítás fordulóján kapod az értesítést.

Szóval elő a füzetekkel!

Hajrá tervezés! ;)

0 Tovább

Bízz Magadban!

Lassan megszületik harmadik gyermekem, de valahogy nem vagyok felkészülve. Mármint persze, hogy fel vagyok, hiszen terveztük, akartuk a 3 gyerek-nagycsalád felállást. Nem érhetett váratlanul, de valahogy mégis váratlannak érzem.

Fel lehet erre egyáltalán készülni?

Muszáj! Így az önsajnálat és depresszió után úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább. Fel kell állnom, egyensúlyba kell hozni magamat annak érdekében, hogy egyensúlyban legyen a családom! Hiszen én vagyok az ANYA, az összetartó ragasztó...és pont én hullok darabokra?

Leültem hát és elkezdtem írni, hogy min kell változtatnom. Megterveztem miket kell megtennem ahhoz, hogy elérjek egy boldog(abb), egyensúlyi állapotot. 20 pontot írtam össze, amit most 20 bejegyzésben fogok közzé tenni, szépen lassan haladva. Lehet ez egyfajta "anya-egyensúly program". Remélem a végére elérem célom és tényleg kicsit visszabillenek egy normál kerékvágásba. Hogy mire megszületik a 3. baba (lehet a 20. bejegyzés végére itt is lesz :)) egyfajta rendszert vigyek a hétköznapokba, szervezni tudjam a család mindennapjait, mindezt úgy, hogy igazi "szuperanyaként" a gyerekeimre, apjukra és magamra is legyen elég időm!

Velem tartasz??? ;)

1. pont: BÍZZ MAGADBAN!

0 Tovább

anyalélek-nagycsalád

blogavatar

Egy blog azoknak, akik anyák, vagy azoknak, akik nem. Akik csont nélkül veszik a mindennapi élet akadályait, és azoknak is, akik nem. Olvass, ha szeretnél gyereket és akkor is olvass, ha nem szeretnél. Ha biztos vagy, vagy ha bizonytalan. Szeretni fogsz, mert kimondom, azt, amit máshol nem, vagy utálni fogsz, mert kilépek a rózsaszín álomvilágból. Nem vagyok egy bezzeganya. Csak egy anya vagyok, a sok közül. Egy, aki leírja azt is, amit más nem.

Facebook

Utolsó kommentek