Tegnap megírtam Nektek nagy elhatározásomat, hogy belevágok egy "anya-egyensúly programba", amit magam alakítok ki. Elterveztem 20 pontba szedve, min kell változtatnom, hogy összeszedett családanya legyek, aki képes igazgatni a pereputtyát.

Megírtam, mi az első és legfontosabb lépés és bizony el is kezdtem gyakorolni azt! Felszívtam magam reggel, mosolyogva keltem fel és elhatároztam a mai naptól nem tudnak kizökkenteni önbizalmamból!!! Sem a kritizáló nagyszülők, akik úgy látják zsarnok vagyok a gyerekekkel, mert nem ehetnek este 9-kor gumicukrot; sem a lenéző játszótéri anyuka, aki biztos hülyének néz, amiért a homokozás után lefertőtlenítem a gyerek kezét; sem a bolti eladó, aki mindig furán néz, ha felbontom vásárlás közben a túrórudit (amit persze kifizetek!); sem az óvónéni, aki szerint délben is mehetnék a nagyobbért, ha a kicsivel úgy is otthon vagyok; sem a reklámokban kisminkelve mosolygó anyuka, akinek mindig jókedvűen ébred a gyereke...

Kezdd el Te is! Olvasd ITT el a tegnapi bejegyzést, ha kell minden egyes nap, amikor egy kicsit lehangolódsz! Bízz Magadban!

Ezek után már könnyebben lépünk át a következő pontra (pontokra), amikben elkezdjük összeszedni magunkat. Igen, többes számban beszélek, mert én is most kezdem el. A 20 pontot csak összeírtam eddig, de most kezdem a kivitelezést én is. ;)

2. pont: Tervezz előre: ÉVET!

Több pont lesz most egymás után, ami a tervezésről szól és én logikailag a nagyobbtól haladok a kisebb felé. Tehát először megtervezzük az évet, utána a hónapot, a hetet...

Mire van szükséged ehhez?

Egy üres füzetre, egy naptárra, vagy egy mobilapplikációra. Ki mit szeret használni, tapasztald ki Neked melyik a megfelelő! Van aki ezek kombinációját használja, én is szeretek naptárba is írogatni, de mobilappot is használok. Jó lehet a sima google naptár is, vagy ha outlookot használsz, az is megfelel.

Bár elsőre (mivel sok lesz a javítgatás, áthúzogatás - saját tapasztalatból mondom) a legjobb egy üres füzet!

anya-egyensúly program

Fotó forrása: pixabay

Szóval elő a füzettel és írd fel: TERVEK AZ ÉVRE!

(Tudom, hogy már év közben vagyunk, de a tervezést elkezdeni sosem késő...Mire jön a következő év, már jócskán belejövünk és január elején profi tervet fogunk készíteni a jövő évre! :))

Következő lépésként gondold át, mik a fix időpontok az életetekben és kezd el felirogatni őket, összevissza, ahogy jönnek!

  • ovi/iskolaszünet (mikortól-meddig tart)
  • évzárók, évnyitók
  • nyaralás
  • családi ünnepek (névnapok, születésnapok, évfordulók)
  • stb.

Ezek mellé pontokban írhatod fel, amiket már jó előre tudsz (pl. mikor hol lesznek a nyáron a gyerekek /táborok, nagyik/; melyik születésnapot hol-mikor-kivel ünneplitek; stb.), de írd fel azt is, ha kérdéses pont van ezekkel kapcsolatban (pl. ha nem tudod még mikor melyik nagyira tudod bízni a kicsiket). Jelöld meg azokat külön, amiket meg kell beszélned mással is! Apával-gyerekekkel-nagyikkal-ovónénivel..

Ha ezzel készen vagy, tedd őket időrendbe és véglegesítsd a naptárban, amit választottál. Én beírtam a telefonomba, ahol google naptárat használok, a fontosakhoz külön értesítést állítottam be előre is és aznapra is. De beírtam őket a konyhapulton lévő asztali naptárunkba is, hogy minden nap szem előtt legyen. (Később fontos lesz ez a heti tervezésnél!)

Fontos, hogy kérdezd meg a család többi tagját is, mit tudnak már előre az évükről! Apa mikor lesz esetleg távol (nálunk van, hogy 24 órás ügyeletben van, de lehet olyan, hogy külföldre megy, stb.), a gyerekek kihez vannak például meghívva szülinapi zsúrra, a nagyik mikor érnek rá unokázni, stb... Ezeket is írd be magadnak!

Következő lépésként kezdj egy új üres lapot és írd össze mit szeretnél még idén. Itt most azokra a dolgokra gondolok, aminek nincs fix időpontja, de mindenképpen szeretnéd ebben az évben megvalósítani, például:

  • festés
  • lecserélni a konyhabútort
  • visszamenni dolgozni
  • tanfolyamra menni
  • beiratni a gyereket lovasoktatásra
  • blablabla...akármi jöhet, mint egy bakancslistában! Amit már régóta tervezel, szervezel... Ezeket ne tartsd soha magadban, különben csak egy elveszett gondolat marad! ÍRD le! Így szemed előtt fog lebegni. Ha megvagy a felsorolással, nagyjából helyezd el őket időben. Nagyjából! Nem kell, hogy pontosan beírd, hogy szeptember 17-én munkába állok újra. Hanem írd azt, hogy nyár vége, ősz eleje...

Ezekről szintén kérdezd meg a család többi tagját is, legalább tisztában leszel azzal is, ki mire vágyik! ;)

Utolsó lépésként pedig vedd elő a közműves/biztosításos/bankos/hiteles stb. papírjaitokat! Tudom ez már olyan nemakarom kategória...nekem is az volt...De miután szépen rendbetettem őket egy külön mappában és végre átlátom a káoszt bennük, büszke vagyok magamra! :) Szóval, ha eddig nem voltak rendbeszedve, itt az ideje, hogy megtedd ezt a lépést is!

Miért fontos ez? Mert ezeket is bele tudod írni az éves tervbe és a saját magad életét könnyíted meg vele, ha május 20-án (vagy előtte egy hónappal) jelez a telefonod, hogy: adóbevallás; vagy az autóbiztosítás fordulóján kapod az értesítést.

Szóval elő a füzetekkel!

Hajrá tervezés! ;)